03 april 2017

  Ryanair: de Ierse luchtvaartmaatschappij

  Geschreven door
  Ryanair Boeing 737 Ryanair Boeing 737

  Ryanair is één van de grootste Europese luchtvaartmaatschappijen. De maatschappij komt uit Ierland en werd in 1985 opgericht door de zakenman Tony Ryan. Ryanair is de grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij van Europa en vliegt met name naar de kleinere luchthavens om kosten te besparen. De maatschappij hanteert een ''geen fratsen'' formule. Dit betekent dat een standaard vliegticket van Ryanair weinig extra's biedt.

  Prijsvechter Ryanair

  De Ierse prijsvechter Ryanair is de grootste low cost carrier van Europa met meer dan 170 bestemmingen en een vloot van meer dan 350 toestellen. Huidige CEO van Ryanair is Michael O'Leary. Ryanair vliegt alleen met vliegtuigen type Boeing 737-800. Het bedrijf doet dit om kosten te sparen. Alle kosten worden namelijk beduidend lager als alles op elkaar kan worden afgestemd. De kostenbesparing kan uiteindelijk worden doorberekend naar lagere ticketkosten. Ryanair biedt vaak vliegtickets aan tegen extreem lage prijzen, soms zelfs voor onder de 10 euro per ticket.

  • Thuisluchthaven van Ryanair is Dublin Airport

  No-frillsconcept

  Ryanair hanteert het concept ''geen fratsen of no-frillsconcept''. Dit betekent dat niets gratis is aan boord van een Ryanair toestel. Ook moeten passagiers vaak extra betalen om bijvoorbeeld bagage (grote koffer) te mogen vervoeren. Alleen passagiers die de extraatjes willen, moeten voor deze extraatjes of ''fratsen'' betalen. Passagiers die dit echter niet willen kunnen genieten van de extreem lage ticketprijzen. Het beginpunt van een no-frillsconcept is dus een meest ''karige'' optie. Dit concept staat in groot contrast met de service en extra's die de legacy carriers bieden. KLM is bijvoorbeeld een legacy carrier die tijdens de vlucht eten en drinken aan boord verschaft. Een no-frillsconcept wordt niet alleen gezien bij Ryanair. Ook andere lagekostenvliegtuigmaatschappijen zoals Wizz Air en semi-lagekostenmaatschappij Transavia bieden hetzelfde concept.

  Succes van Ryanair

  Luchtvaartmaatschappij Ryanair is een groot succes gebleken. Elk jaar groeit de nettowinst van de maatschapij hard (behalve in 2009). In Nederland opereert Ryanair op de vliegvelden van Amsterdam, Maastricht en Eindhoven. Ryanair vliegt niet vanaf Groningen Airport Eelde.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning